Poznaj nas!
Za WinnicÄ… Sydonia stoi duet z pasjÄ… i doÅ›wiadczeniem – Sebastian i Dagmara Pilczuk. To dziÄ™ki ich zaangażowaniu oraz wiedzy każdy etap produkcji wina, od pielÄ™gnacji winoroÅ›li po finalne butelkowanie, realizowany jest z najwyższÄ… starannoÅ›ciÄ…. Wspólnie tworzÄ… miejsce, które Å‚Ä…czy tradycjÄ™ z nowoczesnym podejÅ›ciem do winiarstwa.
Dagmara Pilczuk
To za sprawÄ… jej kubków smakowych ostatecznie zapadajÄ… decyzje o butelkowaniu wina. Mgr inż fitopatologii oraz chemii rolnej. Jej trafne diagnozy wystÄ™pujÄ…cych chorób winoroÅ›li niejednokrotnie pozwoliÅ‚y uratować naszÄ… winnicÄ™ od caÅ‚kowitego zniszczenia plonu. Dagmara jest czÅ‚onkiem Stowarzyszenia Winnice Pomorza Zachodniego gdzie przez pierwsze lata byÅ‚a czÅ‚onkiem jej zarzÄ…du. Wyrafinowana podróżniczka do krajów winiarskich a prywatnie mama dwójki synów. Jest ona pionierkÄ… - winogrodniczkÄ… na Pomorzu zachodnim.
Sebastian Pilczuk
Ukończył Akademię Rolniczą tytułem magister inżynier chemii rolnej.
Absolwent technologii winiarstwa na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. W Londynie ukończył 5- letnie The English Studio w dzielnicy Sheperd's Bush.
Ponad 20 lat pracowaÅ‚ w rolnictwie w Holandii, Wielkiej Brytanii i Polsce - poprzez doradztwo w dużych koncernach zwiÄ…zanych ze Åšrodkami Ochrony RoÅ›lin do stanowisk kierowniczych powiÄ…zanych z ekologiÄ… i IntegrowanÄ… OchronÄ…. Aktywnie prowadzi ponad tysiÄ…c hektarów w Integrowanej Ochronie RoÅ›lin a od 2024 wdraża ten system również w Winnicy Sydonia. Jako pionier winogrodnik w województwie zachodniopomorskim pozostaje jednym z najbardziej doÅ›wiadczonych enologów.
Sebastian jest aktywnym członkiem Stowarzyszenia Winnice Pomorza Zachodniego a w pierwszych latach był jego członkiem zarządu- obecnie piastuje funkcję członka komisji rewizyjnej.
W winnicy jest gÅ‚ównym enologiem. Zajmuje siÄ™ uprawÄ… winoroÅ›li a w winiarni jest odpowiedzialny za prawidÅ‚owy przebieg procesów winifikacyjnych. Prywatnie tata dwóch chÅ‚opców oraz zamiÅ‚owany podróżnik do krajów winiarskich. Możecie go poznać podczas degustacji komentowanych, które Sebastian prowadzi regularnie.